De elektrische scooter: voor- en nadelen op een rijtje

Elektrische scooter wordt opgeladen

De elektrische scooter wint nog altijd sterk aan populariteit. Terwijl in 2018 nog 1 op de 10 verkochte scooters een elektrische scooter was, steeg dit in 2019 door naar 1 op 8. En verwacht wordt dat deze stijgende lijn zich verder door zal zetten. Tijd om de voor- en nadelen van de e-scooter op een rij te zetten. 

In tegenstelling tot de auto markt waar het elektrificeren van bijzonder langzaam voortkabbelt, zitten de verkopen van de elektrische scooter in de lift. En dat ondanks de gemiddeld hogere aanschafprijs (rond € 2.400,-) dan een “gewone” benzine scooter (gemiddeld € 1.700,-). Toegegeven, ingestelde milieuzones, met name die in Amsterdam hebben daar aan bijgedragen. In 2019 werden er ruim 6.000 elektrische scooters verkocht waarvan, 4.321 elektrische snorfietsen (15,1 %) en 2.086 elektrische bromfietsen (13,9 %). Wordt jouw volgende scooter ook een elektrische? We hebben de voordelen en nadelen van de elektrische scooter daarom voor je op een rij gezet.

Voordelen elektrische scooter

  • Minder brandstof kosten: een elektrische scooter verbruikt gemiddeld per 100 km rijden circa 30 cent aan elektriciteit. Rij je diezelfde 100 km met een scooter op benzine, dan ben je zelfs bij een brandstofprijs van € 1,60 per liter nog altijd € 4,- kwijt (uitgaande van een verbruik van 40 km per liter). Dat is een flink verschil.
  • Lagere onderhoudskosten: de motor van een elektrische scooter is de accu. En in een accu zitten geen bewegende onderdelen, hetgeen de motor en ook het onderhoud een stuk minder complex maakt. Daardoor heb je ook minder onderhoudskosten. Het is uiteraard wel zaak goed zorg te dragen voor je accu.
  • Minder lawaai: een elektrische scooter is veel stiller dan een benzine scooter. Nadeel daarvan is dat andere weggebruikers je daardoor ook niet altijd horen aankomen.
  • Overal tanken: overal waar een stopcontact is, kan jij tanken.
  • Eenvoudiger starten: vooral in winter wil een benzine scooter nogal eens moeite met starten hebben. Geen probleem voor elektrische scooter.
  • Geen uitstoot van uitlaatgassen en CO2: aangezien je enkele elektriciteit verbruikt, stoot je helemaal geen uitlaatgassen en CO2 uit. En dat is zowel voor je eigen gezondheid als die van anderen erg prettig. Daarnaast is CO2 een van de belangrijkste oorzaken van de stijging de gemiddelde temperatuur op aarde (klimaatverandering) en hoe minder CO2, hoe beter dus (je moet dan wel op groene stroom rijden overigens).

Nadelen elektrische scooter

  • Hogere aanschafprijs: gemiddeld genomen is een elektrische scooter circa 30% duurder in aanschaf.
  • Kleinere actie radius (bereik): op benzine kan je meestal wel rond de 200 km afleggen voordat je tank leeg is. Met een elektrische scooter ligt dat maximum rond de 75 km. Voor de meeste scooter rijders zal dat echter geen probleem zijn, gezien de meestal korte afstanden die worden afgelegd.
  • Vervanging van accu is kostbaar: hoewel we hierboven aangaven dat reparatie kosten lager zijn, dien je er wel rekening mee te houden dat de accu op den duur vervangen moet worden, en die zijn bepaald niet goedkoop.
  • Hogere verzekeringskosten: als gevolg van de hogere aanschafprijs is met name WA plus en All risk vaak net iets duurder. Vergelijk verzekeringspremies voor elektrische scooters direct.
4/5 - (6 stemmen)