Wat kost een scooterverzekering?

Het is in Nederland verplicht om je scooter te verzekeren voordat je de weg op kan. Als je net je nieuwe scooter hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze goed verzekerd is. De kosten van een scooterverzekering kunnen veel van elkaar verschillen, er zijn namelijk een aantal factoren die de kosten bepalen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over een scooterverzekering en de factoren die invloed hebben op de kosten van een scooterverzekering.

Kosten Scooterverzekering

De kosten van een scooterverzekering verschillen per situatie. Onder andere de soort scooter die je wilt verzekeren. Logischerwijs, is het verzekeren van een Vespa duurder dan wanneer je een goedkoper merk aanschaft. De kosten van een scooterverzekering worden berekend op basis van de volgende factoren:

  • Soort scooter en bouwjaar: Over het algemeen geldt: hoe nieuwer de scooter, des te hoger zal de premie voor de verzekering zijn.
  • Waarde van de scooter: Over het algemeen geldt: hoe duurder de scooter, des te hoger zal de premie voor de verzekering zijn.
  • Type dekking: Er zijn verschillende soorten dekkingen beschikbaar, WA, WA+ en Allrisk. Hoe meer dekking je hebt, hoe hoger de premie zal zijn.
  • Woonplaats: Sommige gebieden hebben hogere scooterdiefstal percentages dan andere, waardoor de premies hoger kunnen zijn.
  • Leeftijd: Jongere bestuurders kunnen hogere premies hebben omdat ze over het algemeen meer risico lopen op ongelukken.
  • Aantal schadevrije jaren: Sommige verzekeraars bieden kortingen aan als je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Voor elk jaar dat je niet claimt, krijg je een schadevrij jaar toegekend. Houd er rekening mee dat deze korting alleen van toepassing is als je al eens een brommerverzekering hebt gehad.
  • Extra accessoires: Wanneer je een scooterverzekering wilt afsluiten is het ook mogelijk om extra accessoires mee te verzekeren. Je kan hierbij denken aan een muziekspeler, windscherm of andere aanpassingen aan je scooter. Het is vaak wel handig om de accessoires mee te verzekeren. De accessoires van je scooter zijn later aangebracht en zijn dus niet meegenomen is de cataloguswaarde van de scooter. Besluit je de accessoires mee te verzekeren dan heeft dit natuurlijk invloed op de totale kosten van je premie. Een aanvullende dekking kost immers extra omdat, je uitgebreider je scooter dekt.

Wil je voorkomen dat je splinternieuwe scooter gestolen wordt? Dan is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van een stevig ART3 slot en het parkeren op een veilige locatie. Helaas is diefstal nooit volledig te voorkomen, daarom kan het verstandig zijn om een diefstalverzekering voor je scooter af te sluiten. Dan heb je in ieder geval financiële bescherming wanneer je scooter gestolen wordt. Vaak dekt de basisdekking (WA) niet tegen diefstal, voor dekking tegen diefstal moet je vaak minimaal kiezen voor een WA+ of Allrisk dekking. Als je wilt weten hoe hoog de kosten zijn voor een scooterverzekering tegen diefstal, neem dan een kijkje op onze pagina scooterverzekering vergelijken. Selecteer je leeftijd, kies daarna de gewenste dekking. Vervolgens vind je in de tabel een compleet overzicht van de beste scooter verzekeraars met bijhorende premie en dekking.

De aanvullende dekking 

De dekking van een scooterverzekering heeft ook invloed op de kosten van je premie. Je bent wettelijk verplicht om een WA verzekering af te sluiten, deze kost dan ook het minst! Maar dan ben je in de meeste gevallen enkel verzekerd tegen schade aan anderen. Wil je extra verzekerd zijn tegen bijvoorbeeld diefstal en aanrijding dan gaan de kosten van je premie omhoog. De dekkingen zijn in 3 opties beschikbaar.

De verzekeraar loopt minder risico bij een WA verzekering vandaar, dat deze lager ligt in de kosten.

Video kostenberekening scooterverzekering

De hoogte van je eigen risico

Als laatste heeft ook de hoogte van je eigen risico invloed op je maandelijkse premie. Wanneer je een scooterverzekering  met diefstal en aanrijding hebt afgesloten heb je vaak een eigen risico van ongeveer €125,-. Je eigen risico kan je ook verhogen tot bijvoorbeeld €350,-, je betaalt dan een lagere premie omdat je meer betaalt in geval van schade of diefstal. Het is belangrijk om de risico’s goed in te schatten en daarmee te bepalen wat voor jou de ideale hoogte van je eigen risico is.

Vergelijk Scooterverzekeringen

Om de kosten van een scooterverzekering in kaart te brengen, kun je gebruik maken van onze scooterverzekering vergelijkingstabellen. Op deze manier kun je de premies van de verschillende verzekeraars langs elkaar houden om de scherpste premie te vinden. Door goed en zorgvuldig scooterverzekeringen met elkaar te vergelijken, kom je erachter welke scooterverzekering het beste bij jou past. Ga naar onze pagina scooterverzekering vergelijken en start direct!

Ben je op zoek naar de goedkoopste scooterverzekering? Neem dan een kijkje op onze pagina Goedkoopste Scooterverzekering.