De groei van elektrische scooters en fietsen

elektrische scooter ter illustratie

2020 is het jaar van de elektrische scooters en fietsen. Er werd maar liefst 9000 e-scooters meer verkocht dan in 2019. Milieubewustzijn en corona spelen voornamelijk een rol bij de populariteit. Wie het openbaar vervoer wilt mijden en een alternatief zoekt, komt snel uit op een e-scooter of e-bike.

Lang werden de elektrische scooters gezien als duur en traag. Dat is voorbij. Tegenwoordig worden e-scooters als volwaardige voertuigen gezien. Ze zijn snel, stil en ze rijden goedkoper. Een stuk betrouwbaarder dus dan voorheen. Ook op onderhoudskosten kun je flink besparen, want een e-scooter heeft een stuk minder onderhoud nodig.

Een op de vijf bromfietsen is inmiddels elektrisch. Ter vergelijking: vijf jaar geleden lag het aandeel elektrische bromfietsen op 2%, vorig jaar was dat zo’n 14%. Vanaf 2025 mogen bromfietsen alleen nog maar met elektromotor worden verkocht.

BOVAG en RAI vereniging constateren dat de behoefte aan individueel vervoer in de nieuw ‘1,5 meter samenleving’  alleen maar toeneemt. De elektrisch scooter neemt hierin een belangrijke plaats in. De verwachting is dat de elektrische scooter markt in 2021 verder groeit.

Als je net een een elektrische scooter hebt gekocht, dan wil je er snel mee de weg op. Je wilt daarom je scooter direct verzekeren. Het is dan vooral handig om te weten welke dekkingen er zijn. Op de volgende pagina kun je voor ieder verzekeraar een keuzen maken tussen een WA, WA plus en Allrisk pakket. Dezen leggen we nog even uit.

Basis dekkingen

WA dekking: met een WA scooterverzekering dekt u de schade die u toebrengt aan anderen. Deze dekking is verplicht voor iedereen die een scooter bezit.

WA plus dekking: met een WA plus verzekering bent u naast de schade aan anderen, ook verzekerd tegen diefstal en joyriding.

All risk dekking: Met een All risk verzekering heb je de meest uitgebreide dekking. Schade aan een ander, diefstal en joyriding is gedenkt. Daarnaast ben je ook gedekt tegen schade die door eigen schuld is veroorzaakt.

De kosten van een scooter verzekering zijn voor iedereen anders. De kosten worden namelijk bepaald door een aantal factoren zoals:

  • Je leeftijd
  • Type scooter
  • Het bouwjaar van de scooter
  • Je adres
  • De gewenste dekking en de schade vrije jaren.

Op de volgende pagina kun je simpel en snel je elektrische scooter verzekeren.

Ook maken de elektrische fietsen een comeback. In 2020 is het aantal verkochten elektrische fietsen met ruim 30 procent gestegen, namelijk met 547.000. De e-bikes zijn inmiddels goed voor 75% van de omzet van alle fietsen in Nederland. Vorig jaar werd er in totaal maar liefst 1,1 miljoen nieuwe fietsen verkocht, een verdubbeling ten opzichte van 2010. Er wordt voor het eerst meer fietsen met accu dan zonder accu verkocht. De e-bike begon ooit als een fiets met hulpmotor voor bejaarden, nu is de e-bike bij iedereen populair. Ouderen, reizigers maar ook jongeren, iedereen die regelmatig lange stukken fietst wilt er een.

Gelet op de beperkte mogelijkheden om te sporten door corona, is zo’n tweewieler een goed alternatief geworden om toch sportief te blijven. Gemiddeld wordt er zo’n 43km per week met een e-bike gefietst.

Wil je je e-bike verzekeren? En wil je weten hoe e-bike verzekeringen van elkaar verschillen zodat je de juiste fietsverzekering afsluit? Neem een kijkje op onze e-bike verzekering vergelijker en vind de verzekering die het beste bij je past.

 

Beoordeel deze pagina