Hoe voorkom je dat je scooter wordt gestolen?

Hoewel een scooterverzekering (WA plus of All risk) je uit de brand helpt wanneer je scooter of bromfiets gestolen wordt, is het vaak niet meer dan een pleister op de wond. Want je krijgt je oude scooter er niet mee terug en bovendien brengt het een hoop rompslomp met zich mee. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen, daarom hebben we een aantal simpele tips voor je om te voorkomen dat je scooter gestolen wordt. 

Steden met veel gestolen scooters

Om te beginnen is de kans dat je scooter wordt gestolen sterk afhankelijk van de plek waar je woont. Uit onderzoek is gebleken dat met name in de grote steden relatief veel scooters gestolen worden, met Amsterdam aan de leiding. Woon je dus in een grote stad, dan zijn extra voorzorgsmaatregelen vereist (of verhuizen, maar dat is minder praktisch uiteraard). Wil je weten hoe de situatie in jouw stad is? Kijk dan eens op website van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (liv.nl)

Meest gestolen scooter merken

Verder zijn bepaalde modellen scooters gewoonweg populairder bij dieven dan andere, daar zou je eventueel rekening mee kunnen houden bij je aankoop. Hieronder de meest gestolen scooter merken, gebaseerd op cijfers van de 1e helft van 2020*:

 1. Piaggo: de absolute nummer 1 op grote afstand van de nummer 2. Piaggo is de producent van de immens populaire Vespa en kans dat je Vespa gestolen wordt is 1 op 108
 2. Tomos: kans van 1 op 197.
 3. AGM: kans van 1 op 200
 4. Kymco: kans van 1 op 254.
 5. Peugeot: kans van 1 op 274.

∗ Bron: LIV halfjaarcijfers. We hebben met name gekeken naar de veel verkochte merken.

Hoe voorkom je dat je scooter wordt gestolen?

Afgezien van bovenstaande waar je dus rekening mee kan houden, zijn er natuurlijk diverse, relatief eenvoudige manieren om te voorkomen dat je scooter gestolen wordt. Hoe meer risico je loopt (stad, soort model), hoe beter je je scooter moet beveiligen.

 • Preventie diefstal
  • Stuurslot vergrendelen: al moet je nog zo kort ergens zijn, vergrendel het stuurslot.
  • Koop een ART 3 goedgekeurd slot of hoger: ART 3 goedgekeurde sloten kunnen niet snel kapot geknipt of gesneden worden en vormen een flinke barriëre voor dieven.
  • Zet je scooter ergens aan vast: je kan nog zo’n goed slot hebben, als het niet ergens aan vast zit, kan de gehele scooter worden opgetild worden en alsnog worden gestolen. En niet alleen onderweg, ook voor je eigen deur (of zelfs in de achtertuin). Een muuranker of grondanker kan dan uitkomst bieden.
  • Stal je scooter in een afgesloten ruimte en bewaar eventueel de sleutel in een sleutelkluis.
  • Je kan je scooter voorzien van een alarm- of anti-diefstal systeem.
 • Overige maatregelen
  • Registreer je scooter: je moet hiervoor een chip laten plaatsen. Een geregistreerde scooter kan meestal snel terug worden gevonden. Daarnaast krijg je ook vaak ook korting op je scooterverzekering.
  • Laat het kentekennummer graveren in kunststofdelen van je scooter.
  • Let ook op je kentekenplaat: dieven stelen deze graag om op valse identiteit criminele handelingen te verrichten. Maak dus direct melding bij de politie wanneer je kentekenplaatje gestolen is.
5/5 - (3 stemmen)