Helmplicht voor snorfietsers

Per 1 januari 2023 is het dragen van een helm op een snorfiets verplicht. Dit geldt zowel voor de bestuurder als passagier. In dit artikel lees je meer over deze wetswijziging en wat deze verandering mogelijk voor jou betekent. 

Verplichting helm op snorfiets

De verplichting om een helm te dragen gold al voor bromfietsers. Sinds het begin van het nieuwe jaar dus ook voor snorfietsers. Dit is een besluit van de overheid om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen. Door de opkomst van de snellere snorfietsen, is het aantal verkeersslachtoffers hard gestegen. Niet alleen stond de politiek achter deze invoering. Ook artsen stonden achter de helmplicht. Zij zagen veel snorfietsers binnenkomen met hersenletsel en pleiten daarom voor de invoering. 

Verschil elektrische fiets en snorfiets

Het verschil tussen de elektrische fiets en een snorfiets is het elektrisch vermogen dat de fiets heeft. Een fiets met een elektromotor van meer dan 250 Watt wordt als een snorfiets gezien. De snorfiets dient dan ook verzekerd te zijn met een minimale WA-verzekering. Benieuwd naar de goedkoopste verzekering voor komend jaar? Bekijk de pagina snorscooter verzekering voor de beste optie voor jou. 

Welke snorfiets helm?

Er zijn verschillende typen helmen die je kunt dragen op de snorfiets. Er zijn grofweg 3 typen helmen: integraalhelm, jethelm en speedpedelec-helm. Een integraalhelm biedt de meeste bescherming. Deze wordt vaak door motorrijders gedragen. Een jethelm is het meest geschikt voor scooterrijders, omdat ze iets compacter en lichter zijn dan een motor helm. Je levert hiermee wel iets aan bescherming in. Op de pagina top 5 scooter helmen, lees je meer info over de beste helm opties voor de scooter. Een helm die het meest wordt gedragen door elektrische fietsers en snorfietsers is de speedpedelec helm. Dit is de lichtste variant van de drie, maar biedt de minste bescherming. 

Snorfiets wordt ingeruild voor bromfiets 

Door de wetswijziging worden veel snorfietsen ingeruild voor een bromfiets. Vooral onder jongeren is deze verandering goed zichtbaar. De beweegreden is vooral dat het voordeel van van de snorfiets wegvalt. Je kunt niet op een snorfiets zonder helm rijden. Het kan wel, maar je riskeert een boete van €100. Jongeren vinden dat ze dan veel beter op een snellere variant kunnen rijden, als ze toch een helm moeten dragen. Uit cijfers die zijn gepubliceerd door BOVAG en Rai Vereniging blijkt dat het aantal verkopen van bromfietsen voor het eerst sinds jaren de verkoop van snorfietsen overstijgt.

5/5 - (1 stemmen)