Vanaf 2023 helmplicht voor snorfietsers

vrouw op scooter met helm op

In onze hoofdstad Amsterdam is het al een tijdje verplicht om op een snorfiets een helm te dragen. Het kabinet heeft besloten dat deze regeling vanaf januari 2023 ook zal gelden voor de rest van Nederland, dus ook in kleine steden en dorpjes. Deze helmplicht is voornamelijk ingevoerd om het rijden op een scooter veiliger te maken en de hoeveelheid (ernstig) gewonden af te laten nemen. Hieronder lees je alles over deze nieuwe regel. 

Waarom een helmplicht?

Een helmplicht voor snorfietsers houdt in dat het voor élke snorfiets verplicht is om een helm te dragen, dus ook voor een snorscooter. Het idee van een helmplicht voor scooters komt bij artsen vandaan. Zij concludeerden dat er te veel mensen ernstig gewond raken doordat ze geen helm op hebben. Een helmplicht zou het aantal (ernstig) gewonden snorfiets bestuurders moeten verlagen.

Helmplicht voor blauw kenteken

Een scooter met een blauw kenteken hoeft op dit moment nog géén helm te dragen, vanaf januari 2023 is dit wél het geval. Let er bij het aanschaffen van een scooter met een blauw kenteken dus op dat je vanaf januari 2023 ook een helm moet gaan dragen. Een scooter met een blauw kenteken mag maximaal 25 kilometer per uur rijden, ook wanneer in 2023 de helmplicht wordt ingevoerd. Voor scooters met een geel kenteken was het altijd al verplicht om een helm te dragen. Bekijk op de volgende pagina de top 5 scooterhelmen met de beste prijs kwaliteit verhouding.

Waarom nu pas een helmplicht?

Ondanks dat het al lange tijd logisch klinkt om op elke snorfiets een helm te dragen in verband met de veiligheid, duurde het een tijd voordat deze helmplicht doorgezet kon worden. Begin 2019 pleitte een groot deel van de Tweede Kamer al voor een helmplicht maar dat werd verstoord omdat deze helmplicht tot een aantal juridische obstakels leidde. Zo zou ook een bakfiets en een elektrische fiets onder de helmplicht vallen.

Voordat de helmplicht ingevoerd kon worden wilde de minister Cora van Nieuwenhuizen eerst onderzoek doen naar het gevolg van zo’n helmplicht. De verwachting was namelijk dat veel snorfietsers door deze helmplicht over zouden stappen naar een brommer of eventueel een elektrische fiets.

Veiligheid op een scooter

Daarnaast kon er al een beetje gespiekt worden naar de situatie in Amsterdam, waar het al een tijdje verplicht is om ook op een scooter met een blauw kenteken een helm te dragen. Hieruit bleek dat de veiligheid van een scooter in de stad er enorm op vooruit is gegaan. In Amsterdam wordt er streng gecontroleerd op deze helmplicht.

Na het uitvoeren van deze onderzoeken bleek dat een helmplicht alsnog de beste en meest veilige oplossing zou zijn en wordt daarom vanaf januari 2023 in heel Nederland ingevoerd.

Scooter verzekeren

Het dragen van een helm maakt het rijden voor de bestuurder van de scooter een stuk veiliger. Echter is de kans op een ongeluk nog steeds even groot als zonder een helmplicht. Een goede scooterverzekering kan uitkomst bieden bij een schadegeval. Met een scooterverzekering kun jij de scooter onder andere laten verzekeren tegen schade en eventuele diefstal. Hier kun je alle scooterverzekeringen vergelijken waardoor je altijd een scooterverzekering vindt die bij jou past.

3.8/5 - (18 stemmen)