Toename aantal onverzekerde scooters in Nederland

afbeelding van een scooter

In Nederland zien we een toenemend aantal onverzekerde scooters en bromfietsen. In heel Nederland zijn er meer dan 100.000 scooters die niet gedekt zijn door een geldige scooterverzekering. Amsterdam spant de kroon waar maar liefst 9% van alle snorfietsen onverzekerd is. Dit blijkt uit onderzoek van actiegroep scootervrij. Wanneer je aangehouden wordt zonder WA-scooterverzekering, bedraagt de boete nu zo’n €420. In dit artikel kijken we naar mogelijke verklaringen en verkennen we voordelige opties om je scooter alsnog te verzekeren.

Waarom zijn er zo veel scooters zonder verzekering?

Ironisch genoeg zijn scooters vaak betrokken bij ongelukken. Het is dus bijzonder dat er toch zoveel scooters zonder geldige verzekering rondrijden. Echter, zit er wel een addertje onder het gras. Hoe jonger je namelijk bent, hoe duurder het is om je scooter te verzekeren. De kosten van een verzekering kunnen dan zo ver oplopen, dat je per jaar meer dan €420 aan je verzekering uitgeeft, hoger dan het bedrag van een boete.

Verzekerd de weg op juist voordeliger

Ondanks dat een scooterverzekering een flinke som geld kan kosten, is dat natuurlijk geen goede reden om je scooter niet te verzekeren. Het is namelijk niet zo dat je eenmalig een boete betaald en dan voor de rest van het jaar zonder verzekering mag rijden. Het afsluiten van een verzekering wordt dus sterk aangeraden. Hieronder staan de belangrijkste redenen:
Het is verplicht. Wanneer je geen geldige verzekering hebt, kan dat resulteren in juridische en financiële problemen.

  • Je verzekerd (op z’n minst) de schade die jij toebrengt aan anderen. Zonder verzekering moet je alle schade aan objecten, eigendommen en letsel aan personen zelf betalen.
  • Aanvullende dekking. Bij het afsluiten van een scooterverzekering kan je ervoor kiezen om je te verzekeren tegen diefstal en zelfs schade die je zelf aanricht.
  • Je kan gerust en vrijuit rijden. Je weet dat je voldoet aan de wet en financieel beschermd bent.

Kortom, als je iets overkomt tijdens het scooter rijden, zal dit niet door de verzekering worden gedekt. Deze kosten kunnen enorm hoog zijn, vooral als er ook letselschade bij komt kijken.

De beste manier om goedkoop je scooter te verzekeren

Zoals eerder benoemd, is het in Nederland verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor je scooter. De WA-scooterverzekering vergoedt alleen schade aan anderen. Naast de verplichte WA-verzekering kunnen eigenaren van scooters ervoor kiezen om aanvullende dekkingen toe te voegen zoals: diefstal, eigen schade, pechhulp of medische kosten.

Scooterverzekeringen kunnen aan de prijzige kant zijn, wat ook de voornaamste reden is dat mensen onverzekerd de weg op gaan. Gelukkig kan je gemakkelijk en snel scooterverzekeringen vergelijken met onze tool. Het proces van scooterverzekering vergelijken helpt met het inzichtelijk maken van de dekking, voorwaarden en, misschien wel het belangrijkst, de prijs. Ben je opzoek naar een scooterverzekering, maar wil je niet te veel betalen? Maak dan gebruik van onze tool.

Bescherm je scooter ook tegen diefstal

In Nederland zijn scooters enorm populair onder dieven. Door een WA+ of all risk verzekering af te sluiten, bescherm je jouw scooter ook tegen diefstal. Volgens het CBS zijn er in 2022 alleen al zo’n 14.815 bromfietsen/snorfietsen gestolen.

Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat je je scooter zo goed mogelijk beveiligt tegen diefstal. We hebben een artikel geschreven over hoe je het best kunt omgaan met scooterdiefstal en welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen (zie artikel). Belangrijk om te weten: Bij een WA+ (beperkt casco) of all-risk verzekering, waarbij diefstal is inbegrepen, is het gebruik van een ART-3 slot zelfs verplicht.

Veilig en vrij op weg met je scooterverzekering

Kortom, het afsluiten van een scooterverzekering kan veel geld kosten, al helemaal op jonge leeftijd. Echter is het afsluiten van een nieuwe verzekering het meer dan waard, en met onze scooterverzekering vergelijker ga je er met de beste verzekering vandoor. Je voldoet aan de wet en je hebt financiële bescherming. Verzeker je scooter en ga veilig en vrijuit op pad!

5/5 - (2 stemmen)